Valpar

Liten familjär kennel,

med uppfödning i hemmiljö

En valp från Ängagårdens kennel

Mål & Strategi

 

Vår målsättning är att föda upp mentalt stabila, rastypiska, friska, trevliga familjehundar med rastypisk exteriör. Posavski Gonicen ska självfallet ha goda jaktegenskaper. Strategin för att nå målen är att vi avlar på hälsotestade (friska) individer och följaerrasklubbens och Svenska kennelklubbens rekommendationer och krav. Avelsdjuren ska vara friska, för att minimera risken för att nedärva ärftliga sjukdomar. Ögonlysning ska vara genomförd (max 1 år gammalt) med godkänt resultat, samt godkänd höftledsstatus (A-B).

 

Avelsdjuren ska gärna ha genomfört mentalbeskrivning. Tik och hane ska komplettera varandras svagheter och styrkor på ett bra sätt.

Inavelsgraden hålls på en låg nivå. För att gynna genetisk variation försöker vi hitta avelshanar som inte använts i så stor utsträckning. På så sätt breddas även genpolen för framtiden.

Avelsdjuren ska hålla en god exteriör och vara rastypiska.

En valp från Ängagårdens kennel

 

Uppfödningen sker endast i liten skala i hemmiljö. Vi föder upp max 1 kull per år/varannat år. Detta för att vi vill hinna följa upp de kullar vi föder upp genom att bland annat erbjuda mentalbeskrivning vid ca 1-1,5 års ålder. För oss är det viktigt att valpköparna bidrar till den viktiga uppföljningen av kullen och kommer till mentalbeskrivningen, samt svarar på en enkät om hälsa och vardag som skickas ut av oss.

 

De första två veckorna ges tik och valpar en så ostörd miljö som möjligt, och efterhand de växer och får behov av socialisering, flyttas de till ett rum intill vårt kök, och hanteras av oss dagligen. Valparna erbjuds nya utmaningar (miljöträning/berikning) vareftersom de växer. Valparna får träffa både barn och andra hundar när de är redo för det och när tiken så tillåter.

 

Vi blir även glada om ni tar reda på hundens hälsostatus genom bland annat höftledssröntgen (HD) och ögonlysning, när tiden är inne. Det är en kostnad för detta, MEN ni får papper från veterinären på att hunden faktiskt är frisk, eller har eventuella hälsobesvär, vilket kan vara bra att veta som ägare. Men även ett viktigt redskap för mig som uppfödare att aveln utvecklas som planerat i de kullar vi föder upp.

 

Utställning är inte det viktigaste, men vi skulle bli väldigt glada om ni ville visa upp er valp/hund minst en gång på officiell utställning då det ger mig som uppfödare feedback på exteriören på kullen. Framförallt blir vi glada om ni aktiverar er på olika sätt tillsammans med er hund, med exempelvis jakt, spår, kurser, eller aktiveringspromenader, då det viktigaste för oss är att ni faktiskt har det bra tillsammans.

 

På Ängagårdens kennel arbetar vi inte efter ett kösystem, utan vi försöker se till att varje valp kommer till ett hem där de får bästa förutsättningar utifrån sin personlighet och valpköparens önskemål.

 

Om du är intresserad av en valp från Ängagårdens kennel ser vi gärna att du har intresse för jakt (Posavski gonic) eller någon form av aktivering/hundsport för din Pinscher och att du hör av dig i god tid så att vi hinner lära känna varandra.

 

Uppföljning & rådgivning

Uppföljning av kullen är viktigt och vi har därför som mål att anordna/erbjuda mentalbeskrivning när valparna blivit ca 1-1,5 år gamla. Vi följer även upp kullen med en enkät vid 1,5 - 2 års ålder samt genom träffar här på Ängagårdens kennel.

 

Vi är måna om våra valpköpare och valpar, därför är det självklart att vi finns tillgänliga för rådgivning kring hundens fostran.

 

Det är viktigt för oss att hålla en livslång kontakt med de valpar vi föder upp. Vi vill etablera en god kontakt med våra valpköpare, du ska känna dig trygg med att ställa alla typer av frågor, stora som små. Vi har en facebooksida som är öppen enbart för våra valpköpare.

 

Av egen erfarenhet vet vi hur kul att är att träffa andra likasinnade, samt att träffa valpens kullkompisar. Därför anordnar vi årligen träffar för våra valpköpare.

 

OM ni skulle få problem på vägen med er hund är det viktigt att ni berättar det för oss, så att vi kan hjälpa er tillrätta!

 

Ibland händer det av olika anledningar även att indivden inte blev den kamrat man tänkt sig, eller att förutsättningarna i livet gör att man måste hitta ett annat hem till sin vän. Då hjälper vi er.

Kontakta oss

Du kommer enklast i kontakt med oss genom att skicka ett mail till: heidi.wistrand@gmail.com,

eller ta kontakt via PM på Facebook.

© Copyright. All Rights Reserved.

Hitta hit

Vi bor i byn Vretberga, strax utanför Arboga som ligger beläget i Västra Mälardalen (mellan Västerås och Örebro).