Rasinformation

Liten familjär kennel,

med uppfödning i hemmiljö

Välj rätt hundras

Det är lätt att falla för en söt liten hundvalp, men låt inte hundens utseende styra när du väljer hundras!

 

När du funderar på hund behöver du först bestämma dig för om du har något särskilt ändamål med ditt hundköp. Är du exempelvis intresserad av att tävla i agility, apportering, kantarellsök, utställning eller någon annan hundsport, kanske vill du använda hunden till jakt? Eller är hunden främst tänkt som ytterligare en familjemedlem som ska hänga med på promenader i skog och mark, men som inte får vara för krävande i övrigt?

 

Se till att ta reda på så mycket som möjligt om rasens egenskaper och behov, så att dess naturliga egenskaper inte kommer som en överaskning och att rasen har de egenskaper du söker. (Välj till exempel inte en högenergisk hund om du inte tycker om att röra på dig!) Alla hundraser har sina för- och nackdelar, så det gäller att söka sig fram till den ras där man upplever att nackdelarna är så få och obetydliga som möjligt. Men framför allt, tänk efter innan. Ditt valpköp innebär ett ansvar kanske upp emot 15 år framåt i tiden. Har du tid för en hund?

 

Här kan du få fler tips på bra saker att tänka på när du väljer hundras.

 

 

Grundregler för ett lyckat hund(pinscher)ägande...

Alla hundar har mer eller mindre integritet och personlig kroppszon där hunden önskar vara ifred. Olika raser har även mer eller mindre lätt för att ta till vaktande egenskaper om den blir störd eller känner sig trängd.

 

För ett lyckat hundägande finns ett par grundrelger som du som hundägare (oavsett ras, men framförallt som Pinscherägare) bör förhålla dig till. I grunden handlar det om respekt och tillit i relationen till sin hund.

 

1. Låt hunden äta ifred.

OM du absolut nödvändigtvis måste störa hunden vid matsituationen, säg hundens namn och lägg dit något gott eller byt med något gott. Om du i tid och otid tar maten från hunden lär du den ofrivilligt att vakta.

 

2. Låt hunden vila och sova ifred.

OM du i tid och otid stör den vilande/sovande hunden och prockar på dess uppmärksamhet lär du den också att vakta sin sovplats och man lär den också att ta till morr eller naffs för att få vara ifred. OM du absolut måste flytta den vilande hunden – väck hunden och locka ner på ett positivt sätt, exempelvis med en godbit, eller erbjud en alternativ plats.

 

3. Lär dig läsa och respektera hundens signaler och eventuella integritet.

Pinschern har endel urhundsegenskaper och kan med små signaler visa att de inte gillar läget. Detta kan visa sig exempelvis genom att de är stela i kroppen och stirrar med blicken åt ett annat håll, (visar ögonvitorna), vänder bort huvudet, gäspar, spänner/stramar mungiporna, , bakåtstrukna öron tex. Vissa individer har dessutom mer eller mindre integritet och gillar inte att bli trängda i sin personliga sfär. Man ska med andra ord inte tränga sig på när hunden inte vill. Det är viktigt att redan från början visa sin hund respekt för att lära dem att lita på sin ägare och omgivning. Självfallet gäller dessa regler även familjens besökare och gäster. Lär dig läsa din hund, och respektera dess signaler och eventuella integritet.

 

Pinschern är inte heller alltid så social med främmande personer, utan nöjer sig med den innersta flocken. Respektera detta, och lär dina besökare att hunden hälsar om den själv vill. .

Kontakta oss

Du kommer enklast i kontakt med oss genom att skicka ett mail till: heidi.wistrand@gmail.com,

eller ta kontakt via PM på Facebook.

© Copyright. All Rights Reserved.

Hitta hit

Vi bor i byn Vretberga, strax utanför Arboga som ligger beläget i Västra Mälardalen (mellan Västerås och Örebro).