Hälsa

Liten familjär kennel,

med uppfödning i hemmiljö

Hälsa

Pinschern är ingen sjuk ras idag, men det förekommer vissa hälsoproblem och sjukdomar. Några är mer allvarliga än andra, precis som vissa är mer förekommande än andra.

 

För att förhindra risken för att sprida sjukdomar och fortsätta hålla rasen frisk bör avelsdjuren väljas med kritiskt öga och stor omsorg. Som uppfödare kan man aldrig garantera att en valp aldrig kommer att bli sjuk, men man kan undvika att använda hundar med ärftliga sjukdomar i avel.

 

Sjukdomar kan förebyggas genom att låta genomföra hälsotester, enbart avla på friska individer och därigenom bevara rasen frisk!

 

Följande hälsoproblem/sjukdomar är förekommande

 

Vaccinationsreaktioner

Demodex

Bleka färgvariationer/Dilute

Höfter - dysplasi

Ögon

Spruckna öronkanter/Splitting ears

 

Läs mer om dessa på Pinschersektionens hemsida under rubriken Hälsa.

 

 

Vaccinationsreaktioner

Det har i Finland gjorts studier kring vaccinationsrekationer/vaccinationskomplikationer hos bland annat Pinscher. Var väl förberedd när du ska vaccinera din hund, skriv gärna ut dokumentet nedan och ta med till din veterinär!

 

Då Pinschern inte är någon stor ras, är det inte alla veterinärer som känner till problematiken kring vaccinationsreaktioner, hjälp gärna till att sprida information och kunskap. Om du känner dig osäker - fråga din uppfödare!

 

Viktig information om vaccinationsreaktioner sammanställt av Pinschersektionen.

 

Artikel i Svensk veterinärtidning nr 6:2006.

 

Vaccinationskomplikationer hos Pinscher. (Finsk Veterinärtidning TABU, nr 1 2005)

 

Vaccinationer och Vaccinationskomplikationer hos hund.

 

Dokumenten är i sin helhet hämtad från pinschersektionen.se och öppnas som pdf.

 

Symptom

I samband med första vaccineringen vid 12 veckors ålder, kan något som kallas "vaccinationskomplikation" uppstå, vilket är en överkänslighetsreaktion på vaccinet. Det typiska är att reaktionerna uppstår ca 7-10 dagar efter vaccineringen och är allt ifrån rinniga ögon, "torrhosta", en bula i nacken efter sticket, till ostadighet, darrningar, kramper, inkontinens och i värsta fall medvetslöshet. Det är viktigt att vara medveten om hur man på bästa sätt behandlar reaktionen, så att rätt medicin kan sättas in snabbt, då inte alla veterinärer är bekanta med symptomen. Många gånger ses även ett förhöjt värde av vita blodkroppar i blodet.

 

Behandling

Den viktigaste och mest effektiva behandlingen är kortison, där hundar som genast behandlas blivit i allmänhet bra efter 1 1/2 dygn. Även kramplösande medicin (vanligtvis Stesolid) kan vara nödvändigt men aldrig i stället för kortison, utan de måste få både kortison och kramplösande i så fall.

 

Kortisonet gör att den allergiska reaktionen avtar och det kramplösande kan vara nödvändigt för att få stopp på eventuella kramper.

 

Demodex/Hårsäckskvalster

Demodex canis, eller hårsäckskvalster hos hund, anses förekomma hos de flesta hundar, men är något mer vanlig hos korthåriga raser. Symptomen och problemen uppträder dock bara hos några få.

 

Orsaken till att sjukdomen bryter ut beror på en lokal eller generell immuninkompetens, eller med andra ord ett nedsatt immunförsvar. Demodicos uppträder framförallt hos unga hundar från ca 3-18 månaders ålder, men också hos äldre, då gärna lokalt på exempelvis tassarna.

 

Demodex visar sig som hårlösa, ofta gråaktigt pigmenterade, måttligt kliande hudförändringar framförallt i ansiktet, runt ögonen och kring nosen samt på de främre underbenens främre inre hudytor.

 

Unga individer kan också ha generella hudangrepp, som är mycket svårbehandlade. Detta beror på att det ofta även föreligger sekundära hudinfektioner.

 

Diagnos

För att kunna ställa rätt diagnos görs ett skrapprov för att påvisa demodexkvalster. Prov tas både på "infekterad" hud och normal hud.

 

Länk till publikation om demodikos.

 

 

Bleka färgvariationer/Dilute

Pinschern tillhör en av de hundraser där ett antal individer bär på anlag för bleka färgvariationer. Färgen hos dessa hundar kan skifta i brons, silver, créme eller blått. Det kan förekomma hårförluster på små eller stora områden, pälsen kan kännas som att man pudrat den med potatismjöl, vissa blir väldigt torra i huden, får inflammationer och i värsta fall en plågsam klåda.

 

Anlagets nedärvning

En hund med blek färg (dd/hund med blekfärg/dilute) har två anlagsbärande föräldrar (Dd/anlagsbärare). Om man korsar två anlagsbärare är alltså risken att det föds blekfärgade hundar.

 

Korsas en anlagsbärare (Dd/anlagsbärare) med en icke anlagsbärare (DD/inte anlagsbärare) föds samtliga valpar utan bleka färgvariationer/dilute. 50% av valparna föds utan anlag för bleka färgvariationer/dilute (DD), 50% föds utan bleka färgvariationer/dilute, men blir bärare av anlaget i enkel uppsättning, och därför symptomfria anlagsbärare (Dd).

 

Som uppfödare anser jag att även hundar som bär på anlaget för bleka färgvariationer/dilute (Dd) kan användas i avel, om den korsas med en icke anlagsbärare (DD).

 

På detta sätt föds inga hundar med den bleka färgvarianten/dilute, dock kan anlaget föras vidare. Ska en avkomma senare användas i avel måste denne testas för att ta reda på om anlaget nedärvts från föräldrarna. Idag kan man relativt enkelt ta reda på om hunden är bärare av anlaget för bleka färgvariationer/dilute genom att göra ett DNA-test.

 

Källor:Pinschersektionen.se

Lilla Piröns kennel, http://www.lpk-pinscher.se/

Hundens sjukdomar, Wikström, Öberg, ISBN 978-91-534-2368-3

 

 

Höftledsdysplasi (HD)

Höftledsdysplasi är en medfödd defekt i höftlederna. Ledskålen i höftleden är medfött för grund, och därmed får höftledskulan ett för dåligt stöd, vilket i sin tur leder till att höftleden blir ostadig.

 

Defekten är polygent nedärvd vilket betyder att flera gener samverkar för uppkomsten. Instabiliteten i höftleden leder till brosk och benpålagringar runt ledskålens kanter och vid ledkapselfästet runt lårbenshalsen intill ledkulan. Även andra faktorer kan påverka, såsom; utfodring, tillväxthastighet, hunden storlek och muskelutvecklingen i förhållande till skelettutvecklingen.

 

Beroende på graden av dysplasi och hundens kroppsvikt kan även lårbenshuvudet bli deformerat eller mindre.

 

Svenska hundar av de flesta större raser måste höftledsröntgas varefter resultatet blir offentligt i SKK's databas innan de registreras hos Svenska kennelklubben. Hos flera raser krävs även att höftlederna hos föräldradjuren ska vara utan anmärkning (HD A-HD B) för att valparna ska registreras.

 

Höftledsdysplasi kan ge hunden betydande smärtor.

 

Vilken status har min hund?

 

För att ta reda på vilken höftledsstatus hunden har måste den röntgas. Detta sker normalt vid ca 12 månaders ålder hos mellanstora raser som Pinscher. (Det är viktigt att benet har vuxit färdigt vilket kan ta längre tid hos storvuxna hundar.) En specialiserad veterinär läser av röntgenplåtarna och använder sig då av den internationella FCI-skalan som kallas Nordbergs vinkel för att göra en gradering. Skalan man redovisar resultatet i är bokstavsgraderad från A till E.

 

I Sverige räknas grad A och B hundar som fria från dysplasi.

 

A - B = Normala höftleder. (Fri från dysplasi).

C = Lindrig dysplasi (lindrigaste formen, där höfthålan har nästan normal storlek och form men ledhuvudet inte passar in exakt i ledhålan).

D = måttlig dysplasi (höftledshålan är märkbart grund och ledhuvudet passar dåligt in och går lätt att skjuta ur läge).

E = grav dysplasi (är en kraftig dysplasi, ledhålan är mycket grund och ledhuvudet ligger ofta och väger på ledhålans kant).

 

 

Ögonsjukdomar

Det finns många olika ögonsjukdomar hos hundar, i länken nedan redovisas några av de vanligaste.

 

Länk till information om ärftliga ögonsjukdomar hos hund.

 

 

Spruckna öronkanter/Splitting ears

Ett relativt vanligt förekommande problem hos hundraser med tunna hängande öron och framförallt hos den unga pinschern är att öronlappens yttersta kant blir torr och narig, lätt slås sönder och blöder lätt.

 

Problemen uppstår ofta när den utsätts för kyla och fukt på höst, vinter och vår. Men den verkliga orsaken kan vara att blodkärlen i örats yttre kant är tunna, och inte försörjer den yttersta kanten tillräckligt med blod.

 

En annan orsak kan vara Vaskulit som är inflammation i de små blodkärlen. Vaskulit ger runda skador mest på öronlapparnas insidor. Bakomliggande orsaker är vanligen överkänslighetsreaktion, men grundorsaken kan inte alltid fastställas. Reaktionen stör blodcirkulationen.

 

Varför spricker öronkanterna?

Då öronlapparna är tunna och hängande slår hunden öronlapparna mot huvudet när den skakar sig. Detta kan medföra att kanten lätt slås sönder, spricker och börjar blöda.

 

Spruckna öron är tyvärr ganska svåra att få att läka, bland annat på grund av att såren inte får chans att läka ifred. Så fort hunden skakar sig, slås såren upp igen.

 

Vad kan man göra?

Försök förebygga torra öronkanter genom att ta för vana att smörja och massera hundens öronkanter med fet, mjukgörande salva, exempelvis Locobase som finns på Apotek. Torrmassera aldrig!

 

Om sår trots allt har uppstått kan örat behöva fixeras genom tejpning, så att såren ska få chans att läka utan att slås upp så fort hunden skakar sig. Din uppfödare kan visa/förklara hur tejpen ska sitta. Även skavsårsplåster av typen duoderm har visat sig fungera väldigt bra i läkningsprocessen.

 

Fungerar inte huskurerna, ta hunden till en veterinär, då såren kan bero på andra orsaker som inflammation i de små blodkärlen och därför kan behöva medicinsk behandling.

Kontakta oss

Du kommer enklast i kontakt med oss genom att skicka ett mail till: heidi.wistrand@gmail.com,

eller ta kontakt via PM på Facebook.

© Copyright. All Rights Reserved.

Hitta hit

Vi bor i byn Vretberga, strax utanför Arboga som ligger beläget i Västra Mälardalen (mellan Västerås och Örebro).